Møde i Koordineringsgruppen 9. september 2021

Sundhedspolitisk udvalg
Koordineringsgruppen

                    1. september 2021. NEAA

Referat af møde i koordineringsgruppen med deltagelse af Peder Hvelplund
9. september 2021

Til stede: Peder Hvelplund (under pkt. 1-4), Margit Velsing Groth, Line Elvien, Peter Orebo Hansen, Niels-Erik Aaes

Mødeleder: Margit. Referent: Niels-Erik

1. Udvalgets indflydelse på partiets udspil mv.

Peter Orebo Hansen henviste til partiets vedtægter og rejste spørgsmålet om hvilken rolle Sundhedspolitisk udvalg (og Koordineringsgruppen) har, når Enhedslisten – ofte Folketingsgruppen – lancerer nye større udspil. Som eksempler på manglende inddragelse nævnte Peter udspillet om fødsler og forslaget til finansloven om tandpleje.

Der kan også peges på gode eksempler, som oftest efter initiativ fra Koordineringsgruppen. Og der er tilsvarende oplevelser i andre af Enhedslistens udvalg.

Peter pegede på følgende mulige samarbejdsfelter i det kommende år og efterspurgte hvem der skal tage initiativet:

  • psykiatriplanlægningen – her er et samarbejdsforum aftalt,

  • sundhedsaftale/sundhedsreform om det nære sundhedsvæsen,

  • ulighed i sundhed (rapporterne fra SST/KU),

  • Behandlingsrådets arbejde,

  • Ydelseskommissionen forslag.

Peder Hvelplund genkender udmærket beskrivelsen af den mangelfulde inddragelse, og mener at der er behov for en mere præcis gensidig forventningsafstemning:

I forhold til regeringsudspil har Enhedslisten oftest en reaktiv rolle, ofte med meget kort tidsfrist, hvor det kan være vanskeligt at inddrage Folketingsgruppens bagland.

I forbindelse med partiets egne udspil bør der derimod ske et forudgående samarbejde, som det f.eks. kan tænkes omkring ulighed i sundhed.

Peder tilbyder at deltage fast i Koordineringsgruppens digitale møder for at sikre den gensidige information og rettidigt samarbejde hvor det er muligt.

Vi aftalte – med stor tilfredshed – at Peder deltager i Koordineringsgruppens zoom-møder. Peder informeres om mødetidspunkter.

2. Samarbejdet omkring kommende regeringsudspil til sundhedsreform

Peder har ingen konkrete oplysninger om tidsplanen for en sundhedsreform. Sundhedsemnet glimrede ved sit fravær både i den stort anlagte visionskonference ‘Danmark kan mere’ og i finanslovsforslaget.

Men regeringen har forpligtet sig over for Kommunernes Landsforening og Danske Regioner og har tidligere selv luftet det endnu ubeskrevne element ‘nærhospitaler’ som et omdrejningspunkt.

Enhedslisten har ved forskellige lejligheder markeret at det er afgørende at mindske uligheden i sundhed, såvel i geografisk, som strukturel og økonomisk forstand.

Fra Koordineringsgrupppen foreslog vi at udarbejde en kortfattet tipunkts-liste over krav og ønsker til en sundhedsreform med vægten på at mindske uligheden i sundhed gennem udviklingen af det nære sundhedsvæsen, herunder sundhedshuse.

Dette fandt Peder en god idé, dels som afsæt for partiets evt. egne udspil, dels som ståsted under de kommende forhandlinger om en reform. Indholdet kan udvikles og drøftes løbende i Koordineringsgruppens møder med Peder.

3. Medlemsmøde om opfølgning på ulighed i sundhed samt sundhedsreform

Opfølgningsmødet om ulighed med præsentation af projektet ‘Broen til bedre sundhed’ vil først kunne gennemføres efter kommunal- og regionsvalget, dvs. reelt først i det nye år. Endvidere har vi dårlige erfaringer med tilslutningen til temamøder i månederne før og efter et valg. Derfor kan et nyt temamøde (og medlemsmøde) først med rimelighed gennemføres i februar-marts 2022, hvor det sandsynligvis vil kunne kombineres med en debat om sundhedsreform.

4. Fortsat kontakt mellem Folketingsgruppen og Koordineringsgruppen

Det fik vi aftalt under pkt. 1.

Margit udtrykte – med Koordineringsgruppens tilslutning – stor anerkendelse af Peders indsats såvel politisk som i medier.

5. Henvendelser fra udvalgsmedlemmer med ønske om igangsætning af nye temaer

Koordineringsgruppen var enig om fortsat at prioritere de brede generelle temaer om sundhed og sundhedsvæsen i sit arbejde.

Men samtidig bør der gives plads til at de enkelte udvalgsmedlemmer kan vælge at arbejde med andre temaer, også af mere specialiseret art, f.eks. gennem etablering af interessegrupper.

Kontaktpersonen kan tilbyde medlemmerne at udsende invitationer til medlemskredsen med henblik på etablering af sådanne interessegrupper, og kan også i begrænset omfang være behjælpelig med evt. digitale møder.

Lisbet Skou og Rolf C.-Dupont orienteres om ovenstående muligheder.

6. Arbejdsplan for Koordineringsgruppen

Vi påbegynder arbejdet med tipunkts-programmet som drøftet under pkt. 2 og sigter på at blive færdig inden 1. december. Peter og Line starter op og alle bidrag sendes rundt på mail.

7. Mødeplan

Vi vedtog at intensivere mødevirksomheden ved at afsætte zoommøder hver sidste torsdag i måneden, normalt kl. 20.00 – 21.30.

Ref: Niels-Erik Aaes