Møde i Koordineringsgruppen 29. juni 2023

Enhedslisten
Sundhedspolitisk udvalg
Koordineringsgruppen

NEAA 0407-2023

Referat af møde i Koordineringsgruppen torsdag den 29. juni 2023 kl. 12.00-14.00 på Zoom

Deltagere: Peter la Cour, Margit Velsing Groth, Bernard Jeune, Kristjar Skajaa, Else Kayser, Peder Hvelplund, Niels-Erik Aaes

  1. Nyt fra Borgen. Orientering ved Peder.Lønstrukturkommissionens rapport: Rapporten løser ikke problemerne med lavtløn, ligeløn og fastholdelse og rekruttering, men lægger op til konfliktfyldte trepartsforhandlinger. Rapporten tages op i partiets sommergruppemøde med henblik på at skærpe en politik med fokus på øgede investeringer i den offentlige sektor.
    Else bemærkede at rapporten indregner vagttillæg som del af grundlønnen, hvilket gør tallene usammenlignelige med f.eks. den private sektor.
    Peder har bedt sundhedsministeren i samråd om rekrutteringssituationen, også set i lyset af regeringens prioritering af behandling i privat regi.
    Psykiatri: Sundhedsminister Løhde vil bede det nyligt nedsatte Psykiatriråd om at foreslå en implementeringsplan, og mener i øvrigt at et løft på 3 mia. kr. årligt er tilstrækkeligt til den samlede indsats – uden at fremlægge bagvedliggende beregninger.
    Udmeldingerne er meget bekymrende i henseende til både tidsperspektiv og økonomi.
    Vi skal holde fast i det faglige oplæg, der også medtager både indsatsen for unge og forskningsområdet, samtidigt med de sværest psykisk syge. Vi skal imødegå ethvert tiltag i retning af botanisering og prioritering i det faglige oplæg.

    Almen praksis: FT-sekretariatet arbejder på et udspil mod ‘stråmandsklinikker’ eller koncernklinikker.
    OBS! Peder beder om forslag til kriterier for oprettelse af praksisklinikker, der kan begrænse den stigende forsikringsbetalte aktivitet.

    Folkemødet: Enhedslistens sundhedspolitiske udspil fra 2022 (”Et styrket sundhedsvæsen for alle etc. etc.”) var genstand for en eksaminations-event med Jes Søgaard, Peter Q. Geisling og Grethe Christensen som eksaminatorer. Arrangementet var meget velbesøgt og både udspillet og Peder klarede prøven med bravour!

    Abortudspillet: Til mødet havde Liv udarbejdet et notat der udfolder begrundelsen for partiets udspil med en 22-ugers grænse (som Koordineringsgruppens flertal udtrykte skepsis overfor i seneste møde).
    Gruppen tog notatet til efterretning og finder det velegnet som baggrundspapir for partiets politik. Notatet udsendes til medlemmerne af Sundhedspolitisk udvalg.
    Sundhedsministeren afventer et udspil fra Etisk Råd, som forventes i september. Der forventes et politisk flertal for at hæve grænsen, evt. op til 18 uger.

  2. Drøftelse af aktiv dødshjælp /assisteret selvmord

    Punktet var ønsket af Peder, da Mette F. har varslet et initiativ på området.

    Peder redegjorde for Enhedslistens hidtidige holdning til spørgsmålet:
    Enhedslisten tager afstand fra legalisering af aktiv dødshjælp, men ønsker fokus på en forbedret palliativ (lindrende) indsats over for såvel alvorligt syge som handicappede og på anvendelsen af ‘passiv dødshjælp’ (ophør af behandling og intensiv smertelindring).
    I lande med adgang til aktiv dødshjælp er antallet af dødsfald ad den vej steget drastisk, hvilket indikerer en glidebane med risiko for et uetisk pres på patientgruppen.
    Omvendt er de relevante situationer meget få og vanskelige at afgrænse med objektive kriterier.

    Peder ønsker at fastholde partiets hidtidige holdning. Koordineringsgruppen tilsluttede sig enstemmigt dette standpunkt.
    Meningsmålinger, der viser flertal for legalisering af aktiv dødshjælp, må tages med forbehold, da begreberne aktiv/passiv såvel som metoderne ofte bliver sammenblandet.
    Koordineringsgruppen foreslår udarbejdet et baggrundsnotat (i lighed med abortnotatet) om partiets stillingtagen. Peder tager opgaven med til sekretariatet.

    3. Årsmødet

    Der foreligger endnu ikke noget officielt beslutningsreferat fra partiets årsmøde 2023.
    Forslaget om udvalgenes rolle og samarbejde med HB og FT er blevet indarbejdet konkret, men forkortet, i HB’s arbejdsplan og blev derfor nedstemt som selvstændigt forslag.
    Peder tilkendegiver, at FT-gruppen vil bestræbe sig på at udbygge kontakten med udvalgene, ligesom hvert udvalg fortsat vil have en HB-kontakt. Udvalgene fungerer meget forskelligt, f.eks. har ikke alle udvalg en koordinerende gruppe.

    4. Nyt fra ME-gruppen
    Bernard og Peter refererede fra møde i arbejdsgruppen 26. juni:
    Sundhedsministerens svar på de hidtil stillede spørgsmål om diagnostik og behandling af ME har henvist til V82 og været misvisende og udenomskrybende.
    Der er oven i købet nu risiko for at også senfølger af covid (‘LC’=Long Covid) skal betragtes som en funktionel lidelse, hvilket er absund eftersom LC ligesom ME er en somatisk lidelse og kan behandles med symptomlindrende medicinsk behandling, ligesom ME. Et stort antal patienter med LC udvikler ME.
    Der er internationalt mere og mere evidens for at ME er en specifik sygdom med særlige patofysiologiske mekanismer. Bernard vil samle sammen til et nyt og større notat i løbet af sommeren.

    Derefter drøftedes handlemuligheder:
    – Sundhedsministeren skal i august mødes med ME-patienter og pårørende samt Torsten Gejl. Evt. kan Bernard deltage.
    – Der er fortsat mulighed for at stille opfølgende spørgsmål til ministeren. Peder beder om forslag hertil.
    – I det nye folketingsår kan der stilles mundtlige §20-spørgsmål til ministeren, hvilket giver mulighed for dialog.
    – Foreslå en høring med international deltagelse i Folketingets Sundhedsudvalg.
    – Kontakt til infektionsmediciner i Aarhus om Long Covid-problemet.
    – Sende Bernards notat til seriøse videnskabs-journalister.

    5. Temamøder og årsmøde 2023

    Temamøde om privatisering: Niels-Erik har fået tilsagn fra kyndige personer fra hhv. KU og SDU samt fra Danske Regioner til oplæg om hhv. forsikringsområdet, de private sygehuses aktivitet og et internationalt udviklingsperspektiv. NE går videre med datoer og dagsorden.

    Temamøde om forebyggelse: Kristjar har fået tilsagn fra Helga Schultz fra Lægeforeningen om oplæg om foreningens rapport om forebyggelsespotentiale. Vi ønsker et modspil fra f.eks. Morten Grønbæk. Kristjar går videre.

    Ovennævnte to møder kan placeres hhv. midt i september og slut oktober.
    Vi bekræfter et årsmøde for Sundhedspolitisk udvalg 30. november med følgende indhold:
    – aktuelle og kommende sundhedspolitiske temaer ved Peder,
    – afrapportering fra arbejdsgruppen om ME
    – diskussion af årsmødevedtagelsen om udvalgenes funktion
    – udvalgets beretning 2022-23, valg til Koordineringsgruppen mv.

    Evt. temaer til foråret 2024:
    Else arbejder videre med et møde om indsatsen for de socialt udsatte grupper
    – Peter foreslår en afklaring af begrebet ‘nærhospitaler’ taget op.

    6. Røgfri Brønderslev Kommune

    Drøftet i seneste møde. Der er nu svar fra Runa Friis Hansen, der går ind for forebyggelse og hjælp til rygestop frem for forbud, og i øvrigt støtter sig til medarbejdernes tilkendegivelser.
    Koordineringsgruppen tager Runas svar til efterretning og foretager sig ikke videre.

    7. Opdatering af programgrundlag

    Punktet udsat til næste møde
    .

    8. Check af mødekalender

    Mødedatoerne for efteråret blev bekræftet foreløbig: 28/9 – 26/10 – 30/11 (årsmøde) – evt. 14/12
    Koordineringsgruppens næste møde er dog onsdag den 30. august 2023 kl. 19


    9. Eventuelt

    Intet

    Ref: Niels-Erik Aaes

    Hele referatet kan hentes her: https://sundhedspolitisk-udvalg.enhedslisten.dk/wp-content/uploads/sites/126/2023/07/Koogrpref290223.pdf