Møde i Koordineringsgruppen 26. januar 2023

Enhedslisten
Sundhedspolitisk udvalg
Koordineringsgruppen

NEAA 01/02-2023

Referat af møde i Sundhedspolitisk udvalgs Koordineringsgruppe
torsdag den 26. januar 2023 kl. 19.00-21.00 på Zoom

Deltagere:
Else Kayser, Peter la Cour, Kristjar Skajaa, Peder Hvelplund, Bernard Jeune, Niels-Erik Aaes
Afbud fra Margit Velsing Groth.

  1. Kort velkomst og introduktion
    Kort præsentationsrunde. Dagsorden godkendt. Niels-Erik accepteret som ordstyrer og referent.
    Peder oplyste at regeringspartierne i seneste meningsmåling opnåede tilslutning svarende til 68 mandater!

  2. Sundhedsafsnittet i det nye regeringsgrundlag mod fokus på vores opgaver som parti og som udvalg
    Gennemgang ved og med Peder Hvelplund af regeringsgrundlagets afsnit 3.4 og appendix II.

    Peder Hvelplund hæftede sig ved følgende tre væsentligste markeringer:
    – Regeringsprogrammet er anlagt langsigtet også på sundhedsområdet og det må antages at Lars Løkkes kongstanke om en selvstændiggjort offentlig-privat organisation ”Sygehus Danmark” er på dagsorden. Dermed en åbning for flere private behandlingstilbud og for udvidelse af forsikringsfinansieret behandling.
    – Det annoncerede – overvejende midlertidige – lønløft er angivet til at koste statskassen 3 mia. kr., som skal finansieres ved administrative besparelse i regioner og kommuner. Det viser sig at der er tale om et nettobeløb inkl. modregnede skatteindtægter, så den direkte reelle merudgift er omkring 6,8 mia. kr. Finansministeren siger det kan lade sig gøre!
    – På psykiatriområdet loves en merbevilling på 3 mia. kr. årligt fremover, men der er ikke anvist finansiering, så løftet er lige så uforpligtende som i den tidligere indgåede aftale om psykiatri.

    For Enhedslisten må hovedopgaven blive at sætte fokus på konsekvenserne af den øgede privatisering i form af yderligere befæstelse af et A-hold (med forsikring) og et B-hold (henvist til offentlige tilbud) og deraf følgende øget ulighed i adgangen til sundhedstilbud.
    Samtidig betyder regeringsgrundlagets ønsker om en ‘frisættelse’ af velfærdsområderne gennem bortfald af både regler og rettigheder, at netop de dårligst stillede områder – og borgere – bliver yderligere sårbare.

    Socialdemokraterne er drejet markant til højre i medvinden til reformtankegangen og synes at drive i retning af de centraleuropæiske forsikringsbaserede modeller for finansiering af sundhedsvæsenet.
    Svaret må være at mobilisere de socialdemokratiske græsrødder i de faglige organisationer og organisere modstanden i alliance med SF og Alternativet.

    Koordineringsgruppen beklagede at Enhedslisten som så ofte før i modstanden mod højredrejede reformer bliver anbragt i en defensiv, konservativ rolle i stedet for at udvikle progressive alternativer.

    Vi var enige om at hele denne problemstilling bør tages op i et temamøde i årets løb.

  3. Temamøde om ulighed i sundhed i foråret – status
    Selv om Lollandsprojektet er lukket ned, fastholder Koordineringsgruppen planen om et forårs-temamøde om ulighed i sundhed med særlig fokus på konkrete lokale indsatser, herunder tidlig opsporing. Peter La Cour ønskede mere klarhed over hvilken af de forskellige former for ulighed vi sigter imod.

    På grundlag af Kristjar Skajaas kontakter tegner der sig følgende mulige indhold:
    – social og kønsmæssig ulighed: Djursland-projekt ved praktiserende læge Mogens Vestergaard,
    – geografisk ulighed: Lemvig-projektet ved læge Ulrik Steen
    – de mest udsatte mænd: Forsorgshjemmene, f.eks. ved klin.psykolog Sv.Aa. Madsen, Rigshospitalet eller
    – etnisk betinget ulighed: professor Morten Sodemand, OUH.

    Kristjar og Else arbejder videre med indhold og tidspunkt.

  4. Kommissorium for arbejdsgruppe om behandlingen af ME-patienter samt proces for nedsættelse
    Else Kaysers udkast til kommissorium for arbejdsgruppen var udsendt med dagsorden.

    Peter la Cour finder at ambitionsniveauet i udkastet til kommissorium er for lavt. Peter har udarbejdet et alternativt forslag.
    Der udspandt sig – igen – en diskussion om hvorvidt man kan skelne mellem behandlingsindsatsen som et politisk spørgsmål og behandlingsmetoderne som et fagligt spørgsmål. Endvidere var der diskussion om hvorvidt Enhedslisten skulle påtage sig at samle og organisere patienter.
    Men der var enighed om at patienterne er hårdt ramte både helbredsmæssigt og socialt, og at der skal rejses krav til både regioner og kommuner. Endvidere skal der ske en opfølgning på Sundhedsstyrelsens indsats.

    Peter la Cours udkast rundsendes til debat og videre bearbejdning i gruppen på mail, og der skal også gives bud på deltagere i arbejdsgruppen (berørte/faglige/politikere?)
    Punktet tages op på ny i februarmødet.

  5. Evaluering af valgkamp – et kort svar til Landskontoret
    Peder Hvelplund pegede på at Enhedslistens udspil om både den akutte styrkelse af sygehusene og ligelønsudspillet var trængt godt igennem i valgkampen.
    Niels-Erik udformer et svar til Landskontoret med henvisning til partiets maj-udspil ”Et styrket sundhedsvæsen…”.
    Else Kayser
    foreslog at understrege vigtigheden af et godt samspil mellem udvalgene og det politiske niveau, hvor Sundhedspolitisk udvalg er et positivt eksempel til udbredelse.

  6. Henvendelse fra Lole Møller om evt. nyt internt informationsorgan efter Rød-grøn
    Koordineringsgruppen ønsker at der meldes tilbage på brev af 3/1-23 fra Lole Møller og Lars Hostrup med en bekræftelse af behovet for et internt (og eksternt) informationsorgan, og at Sundhedspolitisk udvalg lejlighedsvis kan yde bidrag hertil.
    Problematikken tages op i HB.

  7. REKOKO regionsmødet søndag 5/2
    Der er tilmeldt 14-15 deltagere.
    Niels-Erik medvirker som ordstyrer i debatten, og med et afsluttende kort indlæg om Sundhedspolitisk udvalg. Niels-Erik foreslår at vi tilbyder udvalget som platform for den videre dialog mellem kommunale og regionale repræsentanter og folketingsgruppen, men at det forudsætter at især den kommunale sides repræsentation i udvalget – og Koordineringsgruppen – styrkes.

  8. Orlov for undertegnede marts-april
    Grundet flytterod mv. agter Niels-Erik at holde orlov efter vores februarmøde og frem til aprilmødet.
    Varetagelsen af kontaktperson- og sekretæropgaver i marts-april tages op i næste møde.

  9. Mødekalender
    Koordineringsgruppen godkendte den sidste torsdag i måneden som fast møderytme, hvilket giver følgende kommende mødedatoer:
    23/2 – 30/3 – 27/4 – 25/5 – (juni aftales nærmere)

  10. Evt.
    Peder Hvelplund orienterede om aktuelle udmeldinger fra Etisk Råd, som ligger i god tråd med holdningen i Enhedslisten:
    – anbefaling om at rugemødre er acceptabelt på altruistisk grundlag, men ikke hvis der er penge imellem parterne;
    – anbefaling om at tilslutningen til organdonation fortsat søges styrket ved tilskyndelser og opfordringer, men ikke ændring af tilmeldingsprincip;
    – overvejelser om grænsen for fri adgang til abort skal hæves fra 12 uger til f.eks. 18 uger, som foreslået fra flere sider, også lægefaglige. Enhedslisten ønsker en generel debat om spørgsmålet.

    Ref: Niels-Erik Aaes