Danske Regioner: Ulighed i sundhed opstår fra tidlig barndom

Forældres uddannelsesniveau har stor betydning for, hvor hyppigt børn bliver indlagt på hospitalet.

BAGGRUND

Det er et vigtigt område for Danske Regioner at bekæmpe ulighed i sundhed. Danske Regioner har offentliggjort udspillet Regionernes arbejde for mere social lighed i sundhed. Dette peger bl.a. på vigtigheden af forebyggelse, en tilpasset indsats til den enkelte patient og en særlig indsats for udsatte grupper. Bekæmpelsen af social ulighed i sundhed er ligeledes højt prioriteret af regeringen.

Sundhedsstyrelsens rapport Social ulighed i sundhed og sygdom – Udviklingen i Danmark i perioden 2010-17 fra september 2020 har desuden vist, at der er ulighed i stort set alle facetter af sundhedsvæsenet, lige fra sundhed for børn og unge til risikofaktorer, incidens og behandling.

Der er i mange sammenhænge særligt fokus på ulighed i sundhed for børn og unge. Håbet er, at en tidlig indsats kan være med til at mindske uligheden senere i livet. Denne analyse ser derfor nærmere på aspekter af den sociale ulighed for børn og unge.

HOVEDRESULTATER

  • Børn af forældre med en kort uddannelse er indlagt oftere end børn af forældre med lang uddannelse. Den sociale ulighed i sygehusforbrug viser sig allerede, når børn er helt små.
  • Drenge i alderen 1-4 år hvis forældre har en kort uddannelse har 46 procent oftere været indlagt end den gennemsnitlige dreng i aldersgruppen. Det tilsvarende tal for piger er 48 procent.
  • Feber og luftvejssygdomme er de hyppigste årsager til at små børn i alderen 1-4 år bliver indlagt. Børn over 5 år bliver hyppigst indlagt på grund af mavesmerter. Børn i alderen 15-18 år bliver ofte indlagt på grund af forgiftninger.

Se tal og grafer her: https://www.regioner.dk/services/faktuelt/ulighed-i-sundhed-opstaar-allerede-fra-vi-er-smaa